Categories
Rants [Slovensko]

Si predstavljate?

Zjutraj so slovensko Twitosfero preplavila sporočila o tem, da je “štoparska” spletna skupnost Prevoz.org začasno umaknjena. Glasilo se je nekako takole: “Prevoz.org je onemogočen – zahvalite se vladi!” Razlog za umik spletnega mesta naj bi bila globa, ki jo je enemu izmed prevoznikov zaradi dela na črno izrekel inšpektor.

Besno sem zatulila z vsemi ostalimi volkovi in premišljevala, kaj za vraga se grejo ti inšpektorji! Čudno. Kako, zakaj bi lahko prišlo do tega. Morda zaradi različnih definicij o štopanju, delu in kolegialnosti v zakonodaji na eni ter v glavah mladih uporabnikov interneta na drugi strani? Zamislila sem si scenarij o zastaranih dikcijah v zakonih in o drugačnih percepcijah sodobnih mladih, uporabnikov interneta, o tem, kaj je oglaševanja dela na črno in kaj pomeni “peljati se z nekom”…

Razlaga me ni prepričala in med pogovornim premišljevanjem o tem me je prešinilo: menda ja ne insceniranje?!

Si predstavljate inteligentnega nasprotnika predlaganega zakona o delu na črno, željnega padca referenduma in vlade? Si predstavljate, da je javno mnenje precej nenaklonjeno predlaganemu referendumskemu zakonu, a še vedno obstaja možnost, da se v nedeljo na voliščih zaradi slabe vremenske napovedi prikaže preveč tistih, ki bi kljub vsemu podprli zakon?

Si predstavljate, da se nasprotnik referenduma=vlade zaveda, da se še da kaj storiti, da onemogoči referendum=vlado? Si predstavljate, da upravitelj Prevoz.org sliši nasprotnikovo pravljico o zlobnem inšpektorju in bedakom v vladi, ki kaznujejo solidarnost in kolegialnost uporabnikov njegove skupnosti? Si predstavljate, da upravitelj Prevoz.org z najboljšimi nameni varovanja uporabnikov skupnosti le-to umakne z interneta? Si predstavljate, da smo tik pred vikendom, ko študentje iz univerzitetnih središč drvijo domov? Si predstavljate, kako bodo jezni, ko njihova priljubljena “e-štoparska” skupnost ne bo delovala in bodo morali namesto v avtomobilih svojih kolegov proti domačim krajem z vlaki in avtobusi?

Si predstavljate, da nekdanja predsednica ŠOS naključno sočasno objavlja, kako je vstopila v najboljšo stranko SDS? Si predstavljate, da se je ta nekdanja predsednica ŠOS, prava Ivana Študentska, ki se je “ful borila za študentske pravice”? Si predstavljate, da je ta SDS stranka, ki z vsem žolčem mrzi referendumske zakone=vlado?

Si predstavljate, da bi nekdo izkoristil socialno šibko študentsko populacijo, ki se sicer poslužuje Prevoz.org, ker ima premalo denarja za druge načine transporta? Si predstavljate, da bi jo nasprotnik referenduma=vlade s tem v nedeljo v mnogo večji množini pripeljal obkroževat “proti zakonu o delu na črno=proti vladi”?

… Lahko mi očitate preganjavico, toda tokrat morda prvič v življenju verjamem v teorijo zarote. :/

5 replies on “Si predstavljate?”

q, verjetno je jasno, da sem v zapisanem ciljala na opozicijo, SDS. Ampak mi je tvoj komentar dal misliti, da bi genijalni nategovalec lahko bil kdorkoli, katerikoli t. i. nasprotnik referenduma=vlade, še zdaleč ne nujno na-vezan na politično stranko.

Katja,

moram odgovoriti. Ne sicer kot eden od upraviteljev Prevoza (kar nisem), pač pa kot pravnik, ki se zadnje tedne srečuje s povečano aktivnostjo TIRSa pri preganjanju dela na črno in nedovoljene reklame dela na črno.

Najprej – prevoz.org ni objavil pompoznega “zahvalite se vladi!”, ampak da začasno – do razjasnitve okoliščin glede izvirnega poročanja Radia Študent – storitev onemogočajo. Pri tem sicer pravijo, da zaradi skrbi za uporabnike, sam pa sem jim njihovo namero priporočil tudi zaradi varovanja njihovih interesov. Namreč, če ponujanje prevozov v takšni obliki predstavlja delo na črno (in to je povsem možna trditev, ne glede na odplačnost), potem oglaševanje takšnega prevoza zelo verjetno predstavlja tudi nedovoljeno reklamo (v smislu 6. člena ZPDZC). Več o pravnih vidikih ne želim razpravljati, ker bi nujno razgalil tudi argumente, katere bi lahko uspešno uporabil prekrškovni organ. Takoj ko sta pristojna inšpektorata naslednji dan zanikala zgodbo Radia Študent, so storitev ponovno omogočili.

Torej – prav mogoče je, da je nekdo imel “masterplan” objaviti [morda izmišljeno] novico z namenom, da bi Prevoz.org izključil svojo storitev in tako pripomogel k referendumski protikampanju. A ko je Prevoz.org to storil, je storil po svoji presoji in ne ker bi mu tako naročil ali predlagal kdo iz drugih voda. Izvirna novica na radiu je bila morda inscenirana (tudi s takšnimi nameni, kot jih opisuješ), izklop storitve ne. Toliko lahko jamčim o integriteti upraviteljev.

LpŽ

Živjo, Žiga!

Najlepša hvala za tvoja pojasnila – jih popolnoma razumem in sprejemam.

In naj ob tem sama še odgovorim na zapisano v zadnjem odstavku tvojega kometarja: nisem podvomila v integriteto upraviteljev Prevoz.org in prav tako to ni bil namen mojega zapisa.

Poudarjam: domnevam samo, da je bila novica oz. predzgodba o inšpektorski globi zaigrana, izmišljena. Izklop storitve Prevoz.org pa verjetno čisto razumen odziv upravitelja spletnega mesta (no, to slednje sedaj vem, ne več samo domnevam). :)

Hvala, Žiga.

Žiga, če citiram ta tvoj zapis:”Izvirna novica na radiu je bila morda inscenirana (tudi s takšnimi nameni, ” bi rad samo pripomnil eno malenkost – izvirna novica ni bila inscenirana na radiu, marveč jo je ta povzel po nekredibilnem viru in nezadovoljivo preveril – radio namreč kot medijski inštitut… oziroma tamkajšnji raziskovalni novinarji. oziroma so jim “naštimali”. :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.